feb 13, 2017 | Alle Pers | 0 Reacties

Leer nee zeggen bij drukte – RTL Z

Alle Pers | 0 Reacties

Geschreven door Website

Weer een nieuw project, overwerken en nog even snel een klant mailen vanuit de speeltuin. Een vaak gehoord antwoord op de vraag hoe het is: druk, druk, druk. Hoe zeg je nee tegen de baas?

Dat veel te druk zijn met werk is echt een ding, zegt arbeidspsycholoog Tosca Gort van Gort Coaching. “Wat je vaak ziet is dat mensen overcommitted zijn. Té toegewijd, waardoor ze kampen met een schuldgevoel.”

Nee zeggen tegen de baas is volgens haar daarom niet makkelijk. En dan zijn er nog tal van organisaties waar overwerken een soort standaard is geworden. “Dat groepsgedrag wordt dan ‘group thinking’. Niemand in de groep kan dan nog rationeel bedenken dat extreem lange diensten bijvoorbeeld niet normaal zijn.”

Alleen al de vraag om extra werk te doen of nog een project op je te nemen, kan voor stress zorgen, zegt Louise Boelens, teamcoach van Bureau Boelens en arbeidspsycholoog. “Het lastige is: vroeger had je een baan. Nu ben je je baan. Je bent een professional die zich super verantwoordelijk voelt. De grenzen van werk zijn minder bepaald.”

Tips om ‘nee’ te zeggen tegen de baas:
Geef nooit direct een antwoord, maar denk eerst even na.

Boelens: “Ja zeggen tegen extra werk betekent nee zeggen tegen een vrije dag, een avondje thuis op de bank met je partner of een middag met de kinderen. Ga na wat op dat moment belangrijker is.”

Wees assertief en leg uit waarom je nee zegt.

Gort: “Geef sommige werkgevers een vinger en ze nemen je hele hand. Durf assertief te zijn en denk niet gelijk: als ik nee zeg dan wordt mijn baas boos. Zeg nee en leg uit dat het je anders te veel wordt of dat je ook een gezin hebt en keihard werkt, maar dan wel tot 18.00 uur. Soms wordt dat juist gewaardeerd.”

Voel je niet schuldig.

Boelen: “We zijn allemaal professionals en voelen ons super verantwoordelijk. We worden geacht zelfstandig te werken, hebben niet meer altijd een vaste taakomschrijving. Vanuit die verantwoordelijkheid durven we niet vaak nee te zeggen, maar vergeet niet: nee zeggen mag.”

Vermijd conflicten niet.

Je mag best op je strepen gaan staan, zegt Gort. “Iedereen wil aardig gevonden worden en gaat daardoor conflicten uit de weg. Er is in elk bedrijf wel iemand die op elke vraag voor extra werk nee zegt en op een gegeven moment accepteren je collega’s dat gewoon.”

Bespreek het thema maandelijks met baas en collega’s.

Boelen: “Praat over die groepsnorm. Voelt iedereen zich daar prettig bij? Maak afspraken over wat je met elkaar wilt en niet wilt, en wat geaccepteerd is. Zo is het ook voor iedereen helder wanneer een grens over wordt gegaan. Ook voor de baas.”

Bron: RTLz

Gerelateerde artikelen

Gerelateerd

Trouw – Leven zonder diploma

Trouw – Leven zonder diploma

Het eindexamen van de middelbare school wordt gezien als een belangrijke rit de passage in het leven. Een diploma is een soort akte van bekwaamheid, met een sterke symboliek. De impact als je je school niet afmaakt gaat dus heel ver, merkt ook schrijver Sofie...

Lees meer
Volg mij

Schrijf je in

Meer nieuws? Schrijf je in