Of je nou journalist, receptionist of natuurkundige bent, een fijne werkplek is enorm belangrijk. Vaak ontkom je er niet aan om in een kantoorgebouw te werken. Hoe kun je dat het beste inrichten?
De stukken die je in Quest leest, worden grotendeels getikt onder een betonnen plafond. In een groot hoofdstedelijk kantoor werken de Quest-redacteuren dagelijks tussen stoorzenders zoals pratende collega’s, technische mankementen en brandalarmtests om onze verhalen af te krijgen. En we zijn niet alleen.
Twee miljoen Nederlanders hebben kantoorbaan
In Nederland hebben in totaal meer dan twee miljoen mensen een kantoorbaan, zo laten cijfers van het Centraal Planbureau zien. En hoewel deze mensen sinds corona niet allemaal meer dagelijks naar kantoor sjokken, verstrijkt een groot deel van de Nederlandse arbeidsuren nog steeds onder een systeemplafond.
Dat gebeurt in zo’n 15.000 kantoorpanden, vermeldt het jaarverslag van de Nederlandse Vereniging van Makelaars uit 2021. Hoe zijn deze gebouwen ingericht? En is daar iets aan te verbeteren?
Overleggen gaat helemaal niet makkelijk in kantoortuin
Als je eens een dagje vrij zou nemen om een excursie te maken langs wat grote kantoren, zou je denken dat de kantoortuin de ideale indeling is van een bedrijfsvloer. Alle werkplekken zijn hier in blokken aan elkaar geklonterd, verspreid over één grote ruimte. Geen wanden of gangen, nauwelijks privé-kamers. Gewoon een groot en gezellig hok dat je met al je collega’s deelt. En omdat deze collega’s altijd in de buurt zijn, gaat overleggen hartstikke makkelijk.
Althans, dat was het idee toen in de jaren zeventig het zogeheten Bürolandschaft uit Duitsland overwaaide naar de rest van West-Europa. Maar in de praktijk viel dat tegen. Zo’n blok kletsende collega’s is bepaald niet bevorderlijk voor de concentratie. Zo hebben flink wat klachten waarmee werknemers bij de bedrijfsarts belanden, te maken met de kantoortuin. Vooral geluidsoverlast en concentratieverlies worden veel genoemd. Dat bleek uit een inventarisatie onder leden van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde.
Volgens het onderzoek leiden zulke omstandigheden tot vermoeidheid, stress en structurele problemen met het verdelen van aandacht. Dingen die je niet per se kunt gebruiken op een werkplek. Toch doen werkgevers er maar weinig aan: slechts tien procent neemt maatregelen om de akoestiek te verbeteren, door bijvoorbeeld een geluidswand te plaatsen.
Overal misnoegen
Niet alleen Nederlanders hebben te lijden onder de kantoortuin. IPSOS, een wereldwijd marktonderzoeksbureau, liet meer dan 10.000 Europese, Noord-Amerikaanse en Aziatische werknemers een vragenlijst invullen over hun werksituatie.
Ook hieruit blijkt dat mensen zich in een kantoortuin niet alleen slecht kunnen concentreren, maar ook niet goed in teams kunnen samenwerken zonder gestoord te worden of zich kunnen afzonderen voor bepaalde taken, zoals een rapport voltooien.
‘Het is eigenlijk te bizar voor woorden’, meent Tosca Gort. Ze is zelfstandig arbeids- en organisatiepsycholoog. ‘We bouwen een plek speciaal om te werken. Dat zou dan toch de allerbeste plek moeten zijn om je te focussen op je werk? Maar voor veel mensen is dat helemaal niet zo.’
Bron: Quest.nl
Geschreven door: Adriaan ter Braack