mrt 25, 2022 | Alle Pers | 0 Reacties

KVK – Duurzaam reizen: zo krijg je je personeel mee

Alle Pers | 0 Reacties

Geschreven door Website

Wil je je medewerkers duurzaam van en naar werk laten reizen, bijvoorbeeld met de elektrische leaseauto, fiets of het openbaar vervoer? Splits ze jouw beslissingen niet zomaar in de maag, maar betrek ze actief bij je duurzame plannen, adviseert arbeidspsycholoog Tosca Gort. Ze geeft 7 adviezen om je personeel mee te krijgen op de weg naar duurzaam vervoer.

Een duurzame stap zoals het isoleren van je pand kun je relatief eenvoudig doorvoeren. Lastiger wordt het wanneer jouw groene voornemens direct invloed hebben op het dagelijks leven van je medewerkers. Mensen die bijvoorbeeld gehecht zijn geraakt aan hun leaseauto’s en liever niet dagelijks een trein instappen, krijg je niet zomaar mee in de overstap naar duurzaam vervoer. Laat je inspireren door ondernemers die je voorgingen en tips van Tosca Gort, arbeidspsycholoog en directeur van coachingsbedrijf GORTcoaching

1. Betrek je personeel bij je plannen

“Door je medewerkers actief te betrekken bij je duurzame plannen, zorg je ervoor dat ze positiever staan tegenover bijvoorbeeld het fietsplan, reizen met het ov of een elektrische leaseauto”, legt Gort uit. “Richt bijvoorbeeld een werkgroep op waarin je medewerkers kunnen meedenken en inspraak hebben op ideeën en beslissingen. Het is belangrijk dat je met de werkgroep ook medewerkers kunt overtuigen die niet staan te springen om duurzaam te reizen. Dat doe je door een kritische medewerker of leidinggevende het voortouw te laten nemen. Deze persoon is beter in staat om ook andere kritische collega’s te overtuigen, omdat diegene zich goed in hen kan inleven.”

2. Focus op de win-winsituatie

Bespreek met je medewerkers de haalbaarheid van de maatregelen die je wilt nemen. “Natuurlijk kun je als directie zonder overleg duurzame maatregelen nemen voor je bedrijf. Maar weet dat op die manier wrok ontstaat en dat je medewerkers in het uiterste geval kwijtraakt. Als je personeel wilt aantrekken of behouden, ga dan samen op zoek naar een zogeheten win-winsituatie. Je kijkt dan welke oplossing het beste past bij zowel jou als bij je medewerker. Voor een elektrische auto heb je bijvoorbeeld laadpalen nodig. Kan en wil jij of je medewerker hierin investeren? Of past een e-bike beter bij je medewerker, bijvoorbeeld omdat de school van de kinderen daarmee makkelijker te bereiken is? Het zijn allemaal duurzame opties waar je in overleg beiden iets bij kunt winnen. Dat is een mooi streven.”

3. Bepaal een hoger doel en maak het tastbaar

Medewerkers zijn beter te overtuigen om zelf in actie te komen als je ze meeneemt in de ‘waarom’ achter je plannen, weet Gort. Bepaal daarom samen een hoger duurzaamheidsdoel, bijvoorbeeld ‘binnen 5 jaar de CO2-uitstoot in ons bedrijf met 30% verlagen’. Onderneem iets met elkaar om dit doel te laten leven. Laat je medewerkers voelen dat duurzaamheid belangrijk is. Kijk bijvoorbeeld samen een documentaire of ga afval uit het water vissen. “Als je je groene doelen tastbaar maakt door samen stil te staan bij onze impact op de aarde, is de kans groter dat je personeel meer bewust wordt van duurzaamheid. Ze zullen dan sneller geneigd zijn om hun gedrag aan te passen en duurzaam te willen reizen.”

4. Geef het goede voorbeeld

Gort vertelt dat het slim is om te laten zien dat je duurzaamheid zelf ook belangrijk vindt en dat je daarnaar handelt. “Niets is betere marketing dan een leidinggevende die elektrisch rijdt of de trein pakt. Het gebeurt nog vaak dat bedrijven duurzame maatregelen laag in de organisatie doorvoeren, maar dat de top zelf niet duurzaam reist.”

Saskia Griep, directeur en oprichter van reisorganisatie Better Places, bevestigt dit. Zelf heeft ze geen auto en reist met de trein naar het werk. “Je bent als directeur veel geloofwaardiger als je ook zelf duurzaam reist. Ik vind het daarnaast belangrijk dat mensen horen dat reizen met de trein helemaal niet moeilijk, duur of vervelend is. Je zorgt dat collega’s nieuwsgierig worden en ook overwegen om met de trein te reizen.”

5. Bied aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden

Better Places vergoedt het meeste woon-werkverkeer op basis van reizen met het openbaar vervoer. Alleen als de verbinding met het openbaar vervoer lastig is en op de fiets komen geen optie is, vergoedt het bedrijf reizen met de auto. De meeste medewerkers van de reisorganisatie komen op de fiets. “Onze stagiaires moeten vanuit Wageningen naar Leiden komen. Om treinreizen voor hen aantrekkelijk te maken, rekenen wij de tijd in de trein als werktijd en mogen zij buiten de spits reizen.”

Thuiswerken

Personeel van Better Places dat niet op de fiets kan komen, werkt veel thuis. “Voor de coronacrisis werkten we al deels vanuit huis. Het werkt prima en het scheelt flink wat kilometers naar kantoor. We huren daarnaast ook 2 vaste werkplekken voor collega’s in Amsterdam, zodat ze niet altijd naar het kantoor in Leiden hoeven te reizen.”

Duurzame vakantie

Better Places biedt groene reizen aan voor toeristen die duurzaam op vakantie willen. “Als je wilt dat je klanten duurzaam reizen, is het ook belangrijk dat je je personeel die mogelijkheid biedt. Daarom bieden we, geïnspireerd op climate perks, ons personeel 2 extra vakantiedagen aan. Hierdoor kunnen medewerkers met de trein op vakantie, want een treinrit duurt over het algemeen langer dan een vliegreis. Ik hoop dat ze daardoor nog enthousiaster worden over reizen met de trein.”

6. Ga voor oplossingen op maat

Om het personeel meer te betrekken bij duurzaamheid voert Peter van der Schuyt, directeur van IT-bedrijf CenterOne, gesprekken met medewerkers om de arbeidsvoorwaarden te vernieuwen. “Een van de paragrafen die we al hebben aangepast, is het gedeelte over mobiliteit. Daarin staat bijvoorbeeld dat een leaseauto alleen nog maar elektrisch of hybride mag zijn. Ook stimuleren we het gebruik van het ov, maar voor de meeste medewerkers is dat niet praktisch gezien ons kantoor in Zeist ligt. Daar moet je ook rekening mee houden. We namen daarnaast een thuiswerkvergoeding op in ons arbeidscontract, zodat het voor medewerkers prettig is om thuis te werken. Voor collega’s die met de trein reizen, vergoeden we de reiskosten. We staan open voor maatwerk, want woon-werkverkeer ziet er per medewerker verschillend uit. Daarom gaan we met iedere werknemer in gesprek over een oplossing die past.”

7. Neem zorgen weg

Paul Cligge, senior consultant bij CenterOne, reed jaren in een dieselauto. Sinds 2 jaar heeft hij een elektrische leaseauto. “Het is plezierig rijden. Ik heb gelukkig geen problemen met de actieradius, dat was vooraf wel mijn zorg. Die zorgen heb ik aangekaart bij Peter. We hebben toen samen naar verschillende auto’s gekeken en gelet op het aantal kilometers dat ik kon rijden met de accu. Het is wel even wennen: voorheen tankte ik brandstof en kon ik weer door. Nu moet ik van tevoren mijn reis goed plannen, zodat ik niet met een lege accu ergens aan de kant van de weg sta. Dat plannen gaat inmiddels prima.”

Blijf in gesprek

“De bijtelling van elektrische auto’s is gestegen. Dat wil ik wel bespreken, zodat het ook voor mij voordelig blijft om elektrisch te blijven rijden”, aldus Cligge. “Gelukkig is dat gesprek ook gewoon mogelijk. Ook bij het eerdere gesprek keken we naar het rijcomfort, het financiële voordeel en de milieu-impact. Als je in een open gesprek keuzes hebt en samen kijkt naar de opties, stimuleert dat je als medewerker ook om bezig te blijven met duurzaam reizen.”

Bron: KVK

Gerelateerde artikelen

Gerelateerd

&C – Slapend rijk worden

&C – Slapend rijk worden

Binnen tien jaar miljonair zijn en daar weinig voor hoeven doen: passief inkomen klinkt als muziek in de oren. Maar slapend rijk worden, kan dat eigenlijk wel? En geeft dat überhaupt voldoening? De hele dag lekker shoppen of naar de sportschool gaan en tóch een...

Lees meer
Volg mij

Schrijf je in

Meer nieuws? Schrijf je in