feb 10, 2017 | Alle Pers, TV & Events | 0 Reacties

RTL EditieNL – Kantoor uit is Telefoon uit –

Alle Pers, TV & Events | 0 Reacties

Geschreven door Website

Net klaar met avondeten en je telefoon begint al te trillen, het is je werkgever die nog even een paar vraagjes heeft. Bij veel mensen gebeurt dit bijna dagelijks. Volgens de Franse minister van Arbeid is dit slecht voor de volksgezondheid, en daarom hebben werknemers vanaf dit jaar het wettelijk recht om hun telefoon uit te zetten.

Bedrijven in Frankrijk met meer dan vijftig werknemers worden wettelijk verplicht afspraken te maken met hun werknemers over de bereikbaarheid buiten werktijd. Nog steeds wordt er buiten werktijd om veel gebeld en gemaild wat ervoor kan zorgen dat werknemers eerder overwerkt raken.

“Als bedrijf moet je een gezonde werksfeer garanderen en als werknemer ben je zelf verantwoordelijk voor je gezondheid,” vertelt Annemarie de Bruin van Verbond Nederlandse Ondernemingen (VNO). “Burn-out is nu volksziekte nummer één en voor de werknemer én werkgever is het belangrijk om dit te voorkomen.”

Zelf beslissen

Tosca Gort, arbeidspsycholoog van GORTcoaching, geeft aan dat de situatie in Frankrijk wel anders is dan in Nederland. “De wet in Frankrijk gaat wel ver. Er zijn namelijk ook mensen die wel graag mailen na werktijd. Bovendien kunnen bedrijven in Nederland dit soort problemen zelf ook oplossen. Er moet pas een wet worden gemaakt wanneer bedrijven misbruik maken van de situatie.”

Verschillende grote bedrijven hebben voor deze problemen vaak al een oplossing bedacht. Werknemers van Volkswagen kunnen bijvoorbeeld na zes uur niet meer mailen met hun werkaccount en ook BMW geeft werknemers het recht om onbereikbaar te zijn op afgesproken tijdstippen.

Voor iedereen anders

Wouter Vrooland is werkpsycholoog en geeft aan dat zo’n wet voor iedereen anders zal voelen. “Het verschilt per persoon of die baat heeft bij deze wet. De één voelt zich beschermd, terwijl de ander graag nog wat dingetjes buiten werktijd regelt. Toch is het als werknemer belangrijk om je werk en privé gescheiden te houden. Verplicht bereikbaar zijn is heel ongezond.”

Bron: RTL editieNL

Gerelateerde artikelen

Gerelateerd

Trouw – Leven zonder diploma

Trouw – Leven zonder diploma

Het eindexamen van de middelbare school wordt gezien als een belangrijke rit de passage in het leven. Een diploma is een soort akte van bekwaamheid, met een sterke symboliek. De impact als je je school niet afmaakt gaat dus heel ver, merkt ook schrijver Sofie...

Lees meer
Ouders van nu – Doodop in de kroeg

Ouders van nu – Doodop in de kroeg

5 juni 2023 - 20:37 Doodop in de kroeg: waarom het soms lastig is je nieuwe leven als ouder te accepteren Een kind krijgen verandert alles, ontdekte journalist Floor Bakhuys Roozeboom toen ze moeder werd. Maar dat toegeven is lastig. En dus staat ze doodop in de kroeg...

Lees meer
Volg mij

Schrijf je in

Meer nieuws? Schrijf je in