Het is deze dagen ongetwijfeld de meestgestelde vraag op kantoor: Hoe was je vakantie? Maar hoe voorkom je dat je de hele dag hetzelfde riedeltje aan het afsteken bent? En wat te doen als iemand niet uitgepraat raakt over zijn topvakantie en hele vakantiealbums laat zien?
De Schiedamse Felicia Oost werkt als telemarketeer en heeft tientallen collega’s. De ‘hoe was je vakantie-vraag’ valt de hele dag, vertelt ze. “Ik snap het hoor, dat collega’s het vragen. Het is ook een soort van beleefdheid. Ik vraag het zelf ook, maar er zijn collega’s die maar doorvragen. Sommige collega’s vragen het drie keer. Daar word ik toch beetje gek van.”
Felicia vervolgt: “Ik had een prima vakantie in Kroatië, maar het is al een tijd geleden en zo supermooi weer was het ook niet.”
Wat dan wel?
De ‘hoe was de vakantie’-vraag kan averechts werken op de napret. Want: voor je het weet ben je tien keer per dag hetzelfde riedeltje aan het afspelen over die hete camping of de oorontsteking van je kind.
Slecht voor het vakantiegevoel, zegt arbeidspsycholoog Tosca Gort. “Het is sociaal wenselijk om het te vragen, maar de vraag kan ook veel ergernis veroorzaken.”
Dat verschilt per persoon. Volgens Gort heb je twee types collega’s: taakgerichte, cognitieve mensen die niet zoveel behoefte hebben aan een empathische collega, en collega’s die juist veel meer op het gevoel gericht zijn. Die mensen zitten veel meer op de vraag te wachten.”
Maar aan wat voor type collega je het ook vraagt, vraag het altijd uit oprechte interesse, zegt Gort. “En niet alleen om het vragen.”
Felicia wordt er best een beetje gek van: Hoe was je vakantie?
Felicia wordt er best een beetje gek van: Hoe was je vakantie?
Echt gemeend
Margrit Vedder-Koning herkent dat. “Als het echt gemeend is, dan vind ik die interesse erg fijn. Ik heb ook weleens ergens gewerkt en daar kon er nauwelijks een goedemorgen vanaf als je drie weken vrij was geweest.”
Maar hoe voorkom je, net terug van vakantie, dat je moe wordt omdat je honderd keer hetzelfde verhaal afsteekt? Tosca Gort heeft een tip: “De truc is om een paar leuke details van je vakantie op te halen en die te verdelen. Dus vertel de ene collega over het leuke waterpretpark en de andere over het geweldige boek dat je hebt gelezen. Dan houd je ook voor jezelf de lol erin.”
Andere tip: “Als je geen zin hebt om over je vakantie te praten, vertel over de inzichten die je tijdens je vakantie hebt gehad. Dus over een project dat op het werk gaat starten en hoe je dat ziet. Of over een nieuwe manier van werken. Probeer een energie in jezelf op te roepen.”
Miniatuurvoorbeeld Lees ook:
Sociale druk voor zomervakantie: ‘Ik krijg stress van Schiphol, blijf liever thuis’
Hele fotoboeken
Collega’s die hele fotoboeken gaan delen terwijl ze op Facebook en Instagram ook wekenlang plaatjes hebben gepost, kunnen heel vervelend zijn. “Toch is het goed aardig te blijven. Het is leuk om op je werk aardig gevonden te worden, dus doe dat dan ook”, zegt Gort.”Blijf aardig of draai de vraag om zodat je iets kunt leren van iemands verhaal. Dan blijft het voor iedereen leuk.”
Laatste tip: Als je antwoord geeft, blijf altijd eerlijk. “De meeste mensen hebben geen superspannende vakanties. Accepteer dat en durf ook eerlijk te zeggen dat je niets hebt gedaan op vakantie.”