OPINIE Als ervaringsdeskundige raadt Onno Hoes (die in 2014 via een verborgen camera-actie van PowNews een landelijke kop van Jut werd) die andere kop van Jut – de van machtsmisbruik beschuldigde Job Gosschalk – aan nu toch echt eens bij Pauw of Jinek te gaan zitten. ‘Zonder gasten erbij, schakel je emoties uit en doe eerlijk je verhaal’, adviseert Hoes aan – de overigens niet veroordeelde – Gosschalk in deze Nederlandse #MeToo bijbel van journalist Frank Waals. ‘Je wilt, neem ik aan op een gegeven moment toch wel weer ergens gezien worden, maar dat lukt niet als je je maar blijft afzonderen en geen open kaart speelt’.
De auteur van onthullende publicaties in Nieuwe Revu en De Telegraaf doet met ‘Seks, Macht & Misbruik’ een boekje open over hoe deze tot stand kwamen, maar laat ook (ervarings)deskundigen aan het woord over aspecten die het, door de auteur breed opgerekte, spectrum van #MeToo beslaan.
We duiken via psychotrauma-therapeut Carla Goosen in dadermechanismen, waarbij ze aantoont dat met liegen (zoals Bill Clinton in 1998 deed door te zeggen: ‘I did not have sexual relations with that woman’) de problemen voor de dader veelal verergeren. Neurobioloog Dick Swaab en hersendeskundige Erik Scherder geven een kijkje in het brein van de pedofiel, en hoe deze het beste te behandelen is.
En organisatie- en arbeidspsycholoog Tosca Gort verklaart waarom machtswellustelingen als Gosschalk vaak lang hun gang kunnen gaan zonder dat slachtoffers aan de bel trekken: ‘We denken altijd dat we heel eigen en uniek zijn in ons gedrag, maar vaak gedragen we ons simpelweg naar het systeem dat er heerst in de samenleving of in een bedrijfscultuur.’ Ze komt met een grof maar helder voorbeeld: ‘Als wij in nazi-Duitsland waren geboren, was de kans groot geweest dat we hadden leren rekenen op een nazi-school en op gezette tijden netjes salueerden. Puur omdat je in dat systeem leeft’.
Ahum, het systeem bij Kemna Casting was blijkbaar zo verrot dat ondanks dat de halve theaterwereld en tal van journalisten op de hoogte waren van hardnekkige geruchten over hem, Gosschalk jarenlang niet werd aangepakt.
Het is des te meer te waarderen dat Nieuwe Revu op de golven van de uit Amerika overgewaaide #MeToo-hype besloot alsnog een journalist vrij te maken die uiteindelijk enkele slachtoffers van Gosschalk aan het praten kreeg.