Arbeidspsychologie

De focus binnen de arbeidspsychologie ligt logischerwijs bij het arbeidsgedrag. Op het werk krijgt de mens te maken met capaciteiten, beperkingen en voorkeuren. Het bestuderen en bijsturen van het gedrag, zodat iedereen optimaal kan blijven functioneren, is één van de kernvaardigheden van een arbeidspsycholoog. De kennis van een arbeidspsycholoog is vooral nuttig om het bedrijfsresultaat te optimaliseren voor werknemer én werkgever. Een arbeidspsycholoog wordt daarom ook vaak een arbeids- en organisatiepsycholoog (A&O psycholoog) genoemd.

 

Wat is een arbeidspsycholoog?

Een arbeidspsycholoog houdt zich bezig met de mens in relatie tot zijn of haar werk en werkomgeving. Een arbeidspsycholoog zet het welzijn van de werknemer voorop. Hierbij wordt gekeken naar factoren die samenhangen met de opbouw van de organisatie waarin hij werkzaam is. Arbeidspsychologen helpen o.a. werknemers om hun loopbaan (weer) op te pakken.

De arbeidspsycholoog zal hiervoor eerst op zoek gaan naar de psychologische kern van het probleem. Dit kan bijv. een te hoge werkdruk, verveling in de huidige functie of geen klik met collega’s zijn. Vervolgens bekijkt de arbeidspsycholoog hoe de cliënt weer plezier krijgt in zijn of haar werk. Dit kan door middel van coaching, training of loopbaanadvies. De uitkomst van dit advies kan bijvoorbeeld een overstap naar een nieuwe baan of functie zijn, maar dit is zeker niet altijd het geval.

 

Verschil tussen arbeidspsycholoog en organisatiepsycholoog

Zoals hierboven duidelijk wordt, draait het bij een arbeidspsycholoog om de relatie tussen het welzijn van een werknemer en de werkeigenschappen. Ook in de organisatiepsychologie staat het welzijn van de werknemer voorop. Bij organisatiepsychologie wordt daarnaast nog gekeken naar factoren die samenhangen met de opbouw van de organisatie waarin hij werkzaam is. Dit kan bijvoorbeeld de communicatie met een team zijn of de communicatie met de leidinggevende.

 

Wanneer breng je een bezoek aan de arbeidspsycholoog?

Een bezoek aan de arbeidspsycholoog breng je niet alleen om bestaande problemen op te lossen. Het kan ook een preventief bezoek zijn. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat problemen op werkgebied zich verder gaan ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je snel stress ervaart of wanneer communicatie tussen collega’s niet lekker loopt. Een arbeidspsycholoog kan samen met jou kijken naar dit soort problemen en hier een oplossing voor bedenken. Samen gaan jullie met dit plan van aanpak aan de slag. Daarmee voorkom je dat deze issues zich opstapelen en je met een ontevreden gevoel naar je werk gaat. Of nog erger: dat je met psychische klanten te maken krijgt. Voorkomen is beter dan genezen!

 

Arbeidspsycholoog Tosca Gort 

Tosca Gort is arbeid- en organisatiepsycholoog, gespecialiseerd in vragen over leiderschap, persoonlijk geluk, stress, loopbaan en ondernemen. Wanneer jij met vragen loopt, zoals “Wat wil ik echt?”, of “Wat is de volgende stap in mijn loopbaan?” kan een bezoek aan de arbeidspsycholoog voor jou een uitkomst zijn. Samen met de arbeidspsycholoog ga je helder in beeld brengen op welke vragen je antwoord wilt. Vervolgens wordt er een plan opgesteld en kun jij op weloverwogen manier tot actie overgaan.

 

Heb jij vragen op het gebied van coaching en advies, zoals loopbaan coaching, management coaching of persoonlijke begeleiding? Neem dan gerust contact met mij op.

Ik geloof er niet in dat er 1 juiste manier is om iets te doen in het leven. Om mensen dichter bij zichzelf te laten komen vond ik coaching een waanzinnige tool. Om mensen te bereiken moest er een merk komen die deze filosofie en de liefde voor het vak kon verenigen. Dit merk is GORTcoaching geworden. Omdat mensen fantastisch zijn en iedereen soms dat ene inzicht of steuntje in de rug kan gebruiken.

Tosca Gort

GORTcoaching.nl

Ik kan je helpen met deze onderwerpen:

Arbeids- en Organisatiepsychologie

Ondernemen

Persoonlijke ontwikkeling

Coaching