mrt 24, 2017 | Alle Pers | 0 Reacties

Arbeidspsycholoog Tosca Gort geeft 4 tips voor het vragen van salarisverhoging – Glamour.nl

Alle Pers | 0 Reacties

Geschreven door Website

Bron: Glamour.nl

Als jij het gevoel hebt dat je voor je prestaties en functie onvoldoende verdient, moet je dit laten weten aan je werkgever. Vind je het lastig om salarisverhoging te vragen? Je bent niet de enige. Volgens arbeidspsycholoog Tosca Gort, oprichter van GORTcoaching, zijn veel mensen daar zenuwachtig voor. Vooral vrouwen zijn te bescheiden. Dat is ook een van de oorzaken waarom we nog steeds minder verdienen dan mannen.

Dat we geen salarisverhoging durven te vragen, maar wel verdienen, klinkt alsof het zonde is om het niet gewoon te vragen. Glamour spreekt Tosca over tips waardoor deze moeilijke vraag makkelijker wordt.

1 Beargumenteer goed en duidelijk
Het is logisch dat je moet uitleggen waarom je vindt dat je salarisverhoging verdient. Maar hoe doe je dit precies? Tosca vertelt: ‘’Wees zo expliciet mogelijk. Benoem hierbij prestaties voor het bedrijf die van jouw hand komen. Het gaat om jou en jouw bijdrage aan het bedrijf. En denk mee hoe het bedrijf kan groeien. Vertel geen argumenten die alleen over jouw gewin gaan. Bedenk jezelf: whats in it for them? Als je die vragen goed kunt beantwoorden, heb je een streepje voor.’’

2 Communiceer je successen
‘’Voordat je om salarisverhoging vraagt, is het belangrijk om de rest van het jaar goed op je communicatie te letten en minstens één keer per week je successen te delen. Dit is een belangrijk onderdeel wat ook vaak vergeten wordt. Als je goed en structureel je successen deelt, is de kans van slagen hoger om uiteindelijk salarisverhoging te krijgen,’’ aldus de expert. Ook fijn: op deze manier word je ook bewuster van je successen.
3
Timing kan hét verschil maken
Een goede tip waar jij waarschijnlijk nog niet aan had gedacht… Tosca pleit: ‘’Timing is vrij belangrijk. Emoties spelen een grote rol bij het toekennen van een verhoging dus wacht altijd even tot er een moment is waarbij jij of het team een mooie slag hebben geslagen of gaan slaan. Maak dan snel een afspraak of ga bijvoorbeeld even lunchen met de beslisser.”

4 Stap niet te laag in bij een bedrijf
“Verder is het belangrijk om niet te laag in te stappen bij een bedrijf. De grootste stappen worden namelijk gemaakt bij het begin van een nieuwe baan. Ben je toch te laag ingestapt en krijg je geen salarisverhoging? Blijf niet te lang hangen en stap over naar een andere baan. Bereid je dan wel goed voor op de onderhandelingen,’’ aldus de arbeidspsycholoog.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerd

Volg mij

Schrijf je in

Meer nieuws? Schrijf je in