nov 15, 2023 | Alle Pers | 0 Reacties

&C – Slapend rijk worden

Alle Pers | 0 Reacties

Geschreven door Website

Binnen tien jaar miljonair zijn en daar weinig voor hoeven doen: passief inkomen klinkt als muziek in de oren. Maar slapend rijk worden, kan dat eigenlijk wel? En geeft dat überhaupt voldoening?

De hele dag lekker shoppen of naar de sportschool gaan en tóch een inkomen hebben. Klinkt goed. En ja, het bestaat. Voor passief inkomen hoef je slechts één of een paar keer iets te doen en genereer je vervolgens blijvend inkomen. Denk aan online cursussen verkopen, beleggen, vastgoed verhuren of digitale producten verkopen. Rowena Rousseau (28) zag het licht toen ze diep in de schulden zat en snel geld wilde verdienen. ‘Ik heb verschillende eigen bedrijven gehad, maar in maart 2022 ging het mis. Een aantal klanten betaalde zijn factuur niet, waardoor ik in juni een schuld van 20.000 euro had. De paniek was groot. Mijn toenmalige partner raadde me aan om creatief te zijn. Waar was ik goed in? Ik bouwde veel websites voor klanten en kwam op het idee om websitetemplates te maken en verkopen. Dat wierp zijn vruchten af. Mijn partner maakte veel affiliate websites. Daar had ik nog nooit van gehoord, dus daar ging ik ook mee aan de slag. Ik bundelde mijn bevindingen in e-books van een tientje en verkocht die succesvol. Ik breidde mijn digitale producten uit op Etsy en binnen negen maanden had ik mijn schulden afbetaald.’ Nu verdient Rowena 20.000 euro per maand en daar hoeft ze niets voor te doen. ‘Door mijn passieve verdien modellen kan ik echt in het nu leven. Ik werk wanneer ik wil – ik schrijf boeken over dit onderwerp – en heb toch continu een cashflow zonder te wachten tot een factuur betaald wordt. Heerlijk!’

Vallen en opstaan Voor Oeds-Jan Postma (51), schrijver van het boek Slapend rijk, viel alles halverwege zijn leven op zijn plek. ‘Toen mijn kinderen naar de basisschool gingen, merkte ik dat de focus in het leven veranderde,’ vertelt hij. ‘Ik was marketingmanager en raakte een klein beetje uitgekeken op mijn werk. Samen met mijn vrouw ging ik steeds meer nadenken over de toekomst. De wens voor financiële onafhankelijkheid ontstond. De verantwoordelijkheid die je voelt als je kinderen hebt, laat je anders naar dingen kijken. Daarnaast hadden wij als gezin ook wensen: we wilden rustiger wonen op een plek waar we oud wilden worden. Voor ons was dat het noorden, maar daar is minder werk dan in de Randstad. Dus bedacht ik een manier waarop we een gegarandeerd inkomen zouden hebben. Ik besloot geld opzij te zetten en te beleggen.’ Inmiddels heeft Oeds-Jan een vermogen van meer dan een miljoen. ‘Dat dank ik niet aan dikke loonstroken van werkgevers, maar aan slim omgaan met geld. Meer dan tweederde van mijn vermogen bestaat uit rendement dat anderen voor mij hebben gemaakt: de werknemers van beursgenoteerde bedrijven.’ Hij leerde the hard way, namelijk door ontelbaar veel fouten te maken. ‘Ik begon met speculeren op de beurs door ‘slimme ritjes’: losse aandelen op hun dieptepunt kopen en op de top verkopen. Dat ging helaas precies andersom. Als ik een ding heb geleerd, is het dat je de markt niet kunt verslaan. Ik ontdekte dat je niet voor de korte termijn moet beleggen. Ik zag tienduizenden euro’s verdampen waarvoor ik keihard had gewerkt. Als je op deze manier in een klap veel geld verliest, doet dat pijn. Maar het zorgt er ook voor dat je die fout niet nog eens maakt.’

Een utopie? Door veel te lezen, ontdekte Oeds-Jan indexbeleggen, oftewel passief beleggen. ‘Dat heeft mij gered. Het principe is simpel: je investeert niet in een enkel bedrijf, maar in duizenden tegelijk. Op de lange termijn maak je dan altijd winst. Dat is de wet van de grote getallen. Deze simpele aanpak betekende ruim vijftien jaar lang maandelijks geld opzij zetten en dat passief beleggen. Het is echt heel simpel, Johan Cruijff had het kunnen bedenken, maar je moet het wel doen.’

Dit willen we allemaal, toch? Maar is het echt appeltje-eitje of toch een beetje onrealistisch? Om niet te zeggen: een utopie? Arbeidspsycholoog Tosca Gort volgt al jaren de trends op dit gebied en zet haar vraagtekens bij het begrip ‘slapend rijk worden’. ‘Dat is een worst die alle millennials willen pakken, maar rijk worden en er helemaal niets voor doen bestaat gewoonweg niet. Hoe je dan wel rijk kunt worden, zonder teveel te hoeven doen? Je leest het in &C’s septembernummer ‘Slapen rijk worden’.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerd

Volg mij

Schrijf je in

Meer nieuws? Schrijf je in