Een op de vijf Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar kampt tegenwoordig met dusdanig ernstige mentale klachten dat een burnout op de loer ligt. Hoe komt dat? Wat kun je er aan doen en.. hoe voorkom je het? In deze reeks gaan we tot de bodem van de burn-out én ontdekken we hoe je je er tegen wapent. Vandaag: coaching is het nieuwe sporten.
Coaches zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Of het nu om een ‘verandercoach’ op het werk gaat, een personal trainer in de sportschool of een studiebegeleider: we maken er bijna allemaal gebruik van. De millennials – tussen de 18 en 34 jaar – maken ook steeds vaker gebruik van een coach voor hun persoonlijke ontwikkeling. En dat is eigenlijk helemaal niet zo gek.
Love yourself, not your selfie
Millennials zitten gemiddeld in zo’n 10 Whatsappgroepen en kijken 22 keer per dag op sociale media. En dat houd je nu eenmaal niet altijd vol. Jasper Scholten, coach en auteur van het boek Het Millennial Mysterie, ziet daarom dat steeds meer jonge mensen bij hem aankloppen voor coaching: “Dit gebeurt niet alleen bij mij. Veel andere coaches waar ik contact mee heb coachen steeds meer twintigers”.
#Instacoach
Volgens hem heeft dat te maken met een drietal ontwikkelingen: “De eerste is het groter wordende besef dat het leven tot op bepaalde hoogte maakbaar is. Dat is een opvatting die veel onder millennials leeft. In ons streven naar meer geluk en zingeving realiseren we dat het loont om verantwoordelijkheid te nemen over onze houding en gedrag”. Tevredenheid is ingeruild voor ambitie als norm. Waar je eerst prima op je plek was in een kantoorbaan, wil je nu een flexibele, uitdagende en goedbetaalde baan, die je óók kunt doen als je in een campertje de wereld over reist én waarmee je de wereld verbetert. Herkenbaar?
Ook Tosca Gort, arbeidspsycholoog en oprichter van GORTcoaching ziet dit terugkomen bij de coaches van haar coachbureau: “Jonge mensen zijn steeds meer bezig met persoonlijke ontwikkeling. We hebben veel meer kennis en bronnen tot onze beschikking en kunnen alles regelen. Coaching hoort daarbij”. Het is veel normaler dan tien jaar geleden dat je een coach hebt. Als je vroeger op een feestje zei dat je een coach had vroeg men ‘wat is dat?’ Tegenwoordig ben je eerder een uitzondering als je het níét hebt.”.
https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/er-komt-een-millennial-bij-de-coach