aug 16, 2017 | Alle Pers | 0 Reacties

Gefrustreerd om privileges van collega’s met kinderen? – RTLz

Alle Pers | 0 Reacties

Geschreven door Website

Ze nemen vaker vrij omdat hun kinderen ziek zijn, kunnen nooit overwerken omdat de crèche om 18.00 sluit en hebben altijd eerste keus als het gaat om vakantie opnemen, omdat ze nu eenmaal gebonden zijn aan de schoolvakanties, zo luiden de vooroordelen. Collega’s met kinderen wekken nogal eens ergernis bij hun kinderloze collega’s.

In haar boek ‘Lean in’ schrijft Facebook-ceo Sheryl Sandberg over het voorbeeld van een single vrouw die vond dat zij net zoveel recht had op een vrije middag voor een feestje, als haar collega’s hadden op een vrije middag voor hun kinderen. Al was het alleen maar omdat zij zonder feestjes misschien wel nooit een man zou ontmoeten met wie ze kinderen kon krijgen om ook eens middagen vrij voor te nemen.

Sandberg geeft de vrouw gelijk. Haar advies voor werkgevers: geef collega’s zonder kinderen het gevoel dat ook zij recht hebben op een ‘vol’ leven. Dat houdt ze op de lange termijn gemotiveerd.

Oneerlijke behandeling

Een mooi advies, maar in werkelijkheid zullen er maar weinig werkgevers mee akkoord gaan dat jij een ochtend niet komt werken omdat je nog wat last hebt van een uit de hand gelopen feestje de avond ervoor. Wanneer je collega eerder vertrekt vanwege een oudergesprek op school, zal dat echter zelden een probleem zijn.

Volgens arbeidspsycholoog Tosca Gort van GortCoaching zitten die ergernissen over de ‘privileges’ van collega’s met kinderen vooral in het gevoel dat je oneerlijk behandeld wordt. “Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor rokers op de werkvloer”, zegt hij. “Die krijgen allerlei extra pauzemomenten op een dag, terwijl niet-rokers het gevoel hebben dat ze die niet kunnen nemen.”

‘Communiceer met elkaar’

Maar ook voor de collega’s met kinderen zelf is het niet altijd gemakkelijk. Ze voelen zich schuldig over het feit dat ze niet kunnen overwerken of vaak eerder weg moeten en voelen zich onbegrepen door kinderloze collega’s, die vaak geen idee lijken te hebben van de problemen waar mensen met kinderen tegenaan lopen.

Gort pleit er dan ook voor dat collega’s het gesprek met elkaar aangaan. “Wanneer je irritatie voelt jegens de collega die altijd als eerste de vakantie mag kiezen, betekent dat eigenlijk dat het al te ver is gegaan”, zegt zij.

“Als je eerder het gesprek aangaat, is er vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Zeg gewoon dat een bepaalde vakantiedatum voor jou ook belangrijk is en leg uit waarom dat zo is.”

Wees flexibel

De beste oplossing voor werkgevers, volgens Gort: zorg voor meer vrijheid. Zorg ervoor dat het niet uitmaakt hoe of wanneer het werk precies gedaan wordt, áls het maar gedaan wordt en op het juiste moment af is. “Dat is de ideale situatie: zeg als werkgever wat je wilt, wanneer je het wilt en laat mij als werknemer verder met rust.”

Waar dat niet mogelijk is, pleit Gort toch voor de Sandberg-manier: geef elke werknemer de mogelijkheid om vrij te nemen, ongeacht wat daarvoor de reden is. En klaag niet, als je het idee hebt dat je weer werk van een collega moet overnemen, maar zeg gewoon ‘nee’ als het je teveel wordt.

Mocht je je dan nog altijd achtergesteld voelen, als kinderloze werknemer, bedenk dan dat jij in ieder geval niet in de drukste periode van het jaar op vakantie moet, meestal naar een ramvolle camping in Frankrijk of Italië, omdat dat zo leuk is voor de kinderen. Dat helpt, misschien.

 

https://www.rtlz.nl/life/carriere/gefrustreerd-om-privileges-van-collegas-met-kinderen-dit-doe-je-eraan

Gerelateerde artikelen

Gerelateerd

Volg mij

Schrijf je in

Meer nieuws? Schrijf je in