1Vandaag binnenland – Radio 1:Hoe om te gaan met een horrorbaas?

Alle Pers, Podcasts & Radio | 0 Reacties

Geschreven door Website

http://content10c4c.omroep.nl/urishieldv2/l27m7cc4591156ef97d700593a628e000000.1f0c618030d39acfd4bdb1820dfe93f8/portal/radiomanager/rm3-radio1/audiofragments/61/60365-Hoe_ga_je_om_met_een_horrorbaas_.mp3

Op de Universiteit Leiden is een hoogleraar in opspraak geraakt. De Telegraaf publiceert vanochtend uit een intern vertrouwelijk rapport. Daaruit zou blijken dat professor Marinus van IJzendoorn als een ware tiran leiding gaf aan het Instituut Pedagogische Wetenschappen.

De professor is verzocht om zich niet meer te vertonen op de afdeling, waar hij volgens de krant gehoor aan heeft gegeven. Naast Van IJzendoorn is twee andere hoogleraren ook gevraagd om niet meer op de afdeling te komen.

Horrorbaas
Het gebeurt niet alleen in Leiden, veel mensen hebben te maken met een leidinggevende die zich als een despoot gedraagt. Radio EenVandaag praat met Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie van de Radboud Universiteit en met Tosca Gort van een coachingbureau. Haar bureau begeleidt veel mensen die te maken hebben met zo’n tiran.

Eigenlijk heb je als werknemer twee keuzes in zo’n geval: slikken of stikken. Het is namelijk een illusie dat je zo’n leidinggevende kunt veranderen. Het is dus of je aanpassen aan de situatie of een andere baan zoeken.

Als je kiest voor een andere baan moet je dat volgens Tosca Gort niet zien als een zwaktebod. Het gaat namelijk om je werkplezier en je eigen geluk. Als een andere baan zoeken de manier is om dat te bereiken dan ben je juist goed bezig.

Slijmen
Volgens Roos Vonk is wetenschappelijk bewezen dat slijmen helpt. Als je probeert een wit voetje te halen bij je leidinggevende dan helpt dat zeker. Je komt er dan veel verder mee dan wanneer je tegen een leidinggevende ingaat.

Dat slijmen gaat vaak onbewust. Degene die slijmt doet het ongemerkt en degene bij wie er geslijmt wordt merkt het vaak ook niet. Alleen de mensen die eronder staan zien het gebeuren en vinden het vaak vreselijk om te zien.

Een tirannieke leidinggevende kan ook verbroederend werken onder collega’s. Je hebt dan een gezamenlijke vijand.

Bron: http://binnenland.eenvandaag.nl/radio-items/74659/hoe_om_te_gaan_met_een_horrorbaas_

Gerelateerde artikelen

Gerelateerd

Volg mij

Schrijf je in

Meer nieuws? Schrijf je in