apr 21, 2018 | Pers | 0 Reacties

Je kantoorwerk buiten doen, werkt dat? – RTL nieuws

Pers | 0 Reacties

Geschreven door Website

Buiten is het 25 graden. Binnen zit… al het kantoorpersoneel. En ja, ook de redactie van RTL Nieuws. Het voelt zo verleidelijk, dat lekkere zonnetje buiten, kunnen we niet buiten werken? RTL Nieuws-redacteur Michiel de Vries verenigt het nuttige met het aangename en ging een uurtje buiten werken.

Naar buiten dus! Met de laptop onder de arm is het even zoeken naar een fijn plekje. Rondom het RTL-gebouw op het Mediapark zijn eigenlijk nauwelijks plekken waar je buiten kunt zitten, valt nu pas op.

Een beetje verborgen tussen de gebouwen staat een picknicktafel. In de zon gelukkig, anders kun je net zo goed binnen gaan zitten. Er waait een aangenaam Hilversums briesje.

Is het scherm een beetje te lezen? Ja – al is het wel knijpen met de ogen. Een andere zorg is vooral: kun je je een beetje concentreren in deze hitte?

Het scherm is natuurlijk een minder goed leesbaar, maar het is te doen.
Terwijl de zon op de armen brandt, bellen we met arbeidspsycholoog Tosca Gort. Zij moet meteen lachen als ze de beschrijving hoort van de omgeving rondom het RTL-gebouw. “Het Mediapark is inderdaad niet zo’n hele inspirerend omgeving, maar het is wel representatief voor veel andere kantoorparken. Je hebt toch vaak een beetje het gevoel dat je opgesloten zit.”

De arbeidspsycholoog vertelt dat rondom de kantoorgebouwen in ons land opvallend weinig plekken zijn om even te gaan zitten. “Dat komt door het Nederlandse weer. Nederland is er niet op gericht dat het ook mooi weer kan zijn”, zegt ze.

Tosca krijgt de laatste tijd veel klachten van mensen op de Amsterdamse Zuidas. Die werken allemaal in enorme kolossen van glas en staal, zegt ze. “Die gebouwen spiegelen als een gek. De zon brandt daar echt naar binnen. De airco kan dat nauwelijks aan.”

Inkakken ligt op de loer
De stress verdwijnt. Deadline. Is er een deadline? Een uurtje buiten werken was de belofte, maar een halfuurtje langer mag vast ook.

“De zon werkt heel goed tegen stress”, zegt Tosca Gort tijdens het interview. “Maar als je compleet inkakt in de zon, zou ik naar binnen gaan.” Inkakken, dat gevaar ligt nu zeker op de loer.

De arbeidspsycholoog werkt om die reden nooit in de zon. “Ik kan mij helemaal niet concentreren in de zon. Dan ga ik in cocktailmodus.”

Groter scherm en een muis
Ondertussen valt op dat het werken op een laptop buiten prima te doen is. Maar voor een beetje uitzoekwerk kun je toch beter naar binnen. Daar heb je een groter scherm én een muis.

“Maak voortaan een plan als je naar buiten gaat”, adviseert Tosca Gort. “Maak bijvoorbeeld een bellijstje, want bellen is ideaal om buiten te doen. Want of je nou binnen of buiten ouwehoert, dat maakt niet uit.”

Volgens de arbeidspsycholoog kunnen we met z’n allen veel vaker naar buiten. Om te vergaderen bijvoorbeeld. Het college van B en W van de Noordoostpolder nam gisteren het goede voorbeeld en zette de vergadertafel tussen de tulpenbollen:
Inmiddels is anderhalf uur verstreken. Tijd voor de conclusie. Tosca Gort: “Als je buiten gaat brainstormen, of dingen gaat bespreken waar je normaal niet aan toekomt, zoals het bespreken van strategie, dan kun je op dit soort dagen superproductief zijn. Maar voor het hardcore computerwerk kun je beter naar binnen.”

Zelf ook een keer buiten werken? Misschien heb je dan

Gerelateerde artikelen

Gerelateerd

Duurzaam reizen: zo krijg je je personeel mee

Duurzaam reizen: zo krijg je je personeel mee

Wil je je medewerkers duurzaam van en naar werk laten reizen, bijvoorbeeld met de elektrische leaseauto, fiets of het openbaar vervoer? Splits ze jouw beslissingen niet zomaar in de maag, maar betrek ze actief bij je duurzame plannen, adviseert arbeidspsycholoog Tosca...

Lees meer
Volg mij

Schrijf je in

Meer nieuws? Schrijf je in