Marieke van de Zilver • 28 juni 2017 15:40
Goed nieuws! Je bent bijna aangenomen. Nu moet je alleen nog even de salarisonderhandelingen voeren. En dan komt de vraag: “Wat verdiende je eigenlijk in je vorige baan?”
Welk antwoord geef je dan? Geef je netjes antwoord op de vraag, terwijl je had gehoopt op een flinke salarisverhoging, of zeg je netjes dat je er niet over wil praten? Weet dat je de vraag in ieder geval niet hoeft te beantwoorden. Dat is misschien alleen niet altijd de beste optie.
Verschillen tussen mannen en vrouwen
Het Amerikaanse platform PayScale ondervroeg ruim 15.000 mensen over hun ervaringen tijdens hun laatste sollicitatiegesprek en het salaris dat ze uiteindelijk zijn gaan verdienen. En de uitkomsten zijn opvallend.
Mannen die tijdens een sollicitatiegesprek weigeren antwoord te geven op de vraag ‘hoeveel verdiende je in je vorige baan?’ verdienen uiteindelijk 1,2 procent meer dan hun seksegenoten die wel antwoord geven op de vraag.
Voor vrouwen geldt juist het omgekeerde: vrouwen die weigerden te zeggen hoeveel ze in een vorige baan verdienden, komen uiteindelijk 1,8 procent lager uit dan vrouwen die de vraag wel beantwoorden. De verschillen zijn klein, maar wel opvallend.
Bescheidenheid
Volgens Tosca Gort, arbeidspsycholoog en onderhandelcoach bij Gort Coaching, komt dat vooral voort uit een cultuur waarin vrouwen nog steeds lager worden ingeschaald dan mannen. “Werkgevers vinden mannen interessant om hun zwijgzaamheid, terwijl ze bij vrouwen denken, dan kan ik wel wat lager gaan zitten.”
https://www.rtlz.nl/persoonlijk/carriere/je-vorige-salaris-bespreken-loont-maar-alleen-als-je-een-vrouw-bent