nov 7, 2017 | Alle Pers | 0 Reacties

#Metoo op de Zuidas: ‘Hij vroeg wat mijn favoriete standje was’ – RTLz

Alle Pers | 0 Reacties

Geschreven door Website

Seksuele intimidatie komt schokkend vaak voor op advocatenkantoren, blijkt uit een rondvraag van RTL Z onder vrouwen die daar werkzaam zijn. Namen van kantoren en partners worden niet genoemd. “Er heerst een angstcultuur.”

Een partner van een Zuidas-kantoor stond bekend als ‘wandering hands’ (dwalende handen). “Hij legde zijn hand in je nek en zakte dan langzaam af naar je billen als hij naast je zat tijdens een etentje.” Om elkaar te helpen gingen vrouwen tijdens diners bij toerbeurt naast hem zitten. “Ze losten het onderling op.”

Zomaar een van de anekdotes die drie vrouwen via hun blog zozuidas.nlontvingen van vrouwelijke advocates, bankiers en consultants op de Zuidas, het zakencentrum in Amsterdam waar prestigieuze advocatenkantoren en banken zitten. Als twintigers werkte het drietal jarenlang op de Zuidas, en schreef over die periode onder een schuilnaam twee boeken (zie kader). Nu schrijven ze een televisieserie over de Zuidas.

Aanpappen met jonge stagiairs

Nog een ervaring die gedeeld werd: “Op een feestje vroeg een collega plotseling aan een stagiair: ‘wil je met me neuken?’ ‘Dat zouden we toch gewoon tussen ons kunnen houden’, voegde hij eraan toe toen ze vriendelijk bedankte. Uiteindelijk deed hij het voorstel af als flauw grapje.”

Wat ze ook hoorden: “Er zijn ook verhalen bekend van partners die het aanlegden met jonge stagiairs. Die installeerden ze dan in een appartement. Ging het uit, dan moest dat meisje uit het huis.”

Billenknijperij

Uit de verhalen over seksuele intimidatie op de Zuidas komt volgens de dames een beeld naar voren van een cultuur waarin seksisme door een partner wordt gedoogd, zolang hij succesvol is voor het kantoor.

Sophie van der Zee (schuilnaam) werkt al zeventien jaar in de advocatuur en het notariaat op de Zuidas. Ze is auteur van ‘Een hen tussen de haantjes’, over carrière maken in de advocatuur als vrouw. Ook zij heeft regelmatig te maken seksuele intimidatie. “Dat gaat van vervelende opmerkingen tot billenknijperij.”

Hooggesloten truitjes

Van der Zee: “Een klant die belde, vroeg of ik een vriendje had en al plannen voor zaterdag had. Ook vroeg hij of ik wel een kort rokje zou aantrekken naar de vergadering. Ik trok expres een coltrui en lange broek aan. Toch vroeg hij ook nog wat mijn favoriete standje was.”

Advocaat Gabi van Driem staat onder meer slachtoffers in de advocatuur bij die een klacht indienen. Vaak zijn het vrouwen van het secretariaat of stagiairs. “Ik ken de verhalen van vrouwen die bewust hooggesloten truitjes aandeden, omdat de partner die hun functioneren beoordeelde, steeds op borsthoogte keek. Je voelt je bekeken.”

Maar van Driem kent ook ernstigere zaken waarbij het gaat om aanranding. Of vrouwen die zo’n last hadden van seksuele intimidatie dat ze uiteindelijk ziek weggingen.

‘Partners zijn jagers’

Waarom komt seksuele intimidatie zoveel voor in de advocatuur? “Het heeft niets met de advocatuur te maken, maar met machtsverhoudingen”, zegt arbeidspsycholoog Tosca Gort. “Dit gebeurt in alle bedrijfstakken waarbij je afhankelijk bent van een hogergeplaatste. Denk ook aan de zorg en defensie.”

Gerelateerde artikelen

Gerelateerd

Volg mij

Schrijf je in

Meer nieuws? Schrijf je in