jan 17, 2023 | Alle Pers | 0 Reacties

Nu.nl – Voorkeur voor thuiswerken: ‘Werkgever heeft het niet meer helemaal voor het zeggen’

Alle Pers | 0 Reacties

Geschreven door Website

Thuiswerken is sinds de coronapandemie veel normaler geworden. Op NUjij stelden veel lezers zelfs dat ze er geen voordeel in zien om naar kantoor te gaan. Ze zeggen thuis beter te kunnen werken. Is dat te verklaren? En waarom zou je nu nog naar kantoor moeten komen?

Mark van Vugt, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), doet onderzoek naar thuiswerken. “De meesten willen alleen naar kantoor met een reden. Het is aan de werkgever om die reden te geven”, zegt hij.

Volgens Van Vugt is het een utopie om de keus te laten afhangen van het individu. “Maar de werkgever heeft het in deze tijd van personeelstekorten ook niet meer helemaal voor het zeggen. Werknemers kunnen meer eisen stellen, dus ook dat ze liever thuiswerken.”

De hoogleraar denkt dat de mogelijkheid tot thuiswerken ook te maken heeft met een inclusief beleid. “Daarbij discrimineer je werknemers niet op hun voorkeur of ze liever thuis of op kantoor werken door bijvoorbeeld de zichtbare werknemer eerder promotie te geven.”

Ella Hafermalz, hoofddocent Digitale Innovatie aan de VU, ziet dat werken op kantoor de nodige nadelen kent. “De ene werknemer wil het kantoor als sociale hub, de andere wil er juist rustig kunnen werken. Dat laat zich lastig verenigen.”

Volgens de NS, met vijfduizend thuiswerkers, ligt de voorkeur aan het individu. “Of werknemers al dan niet willen thuiswerken, hangt ook van persoonlijke voorkeuren af.” Waar de een floreert op de werkvloer, doet de ander dat juist thuis.

‘Vrijwel niemand kan zich echt concentreren in grote ruimte’

Arbeidspsycholoog Tosca Gort vindt verplichte kantoordagen passé. “Dat is echt niet meer van deze tijd’, zegt de oprichter van de GORTgroep. “Vrijwel niemand kan zich echt concentreren in zo’n grote open ruimte. Helemaal na een periode waarin iedereen rustig thuis heeft gewerkt. Werkgevers moeten zich dat realiseren.”

Andere werknemers houden van de ‘vrijheid’ die ze thuis hebben. “Veel mensen hebben thuis een nieuw ritme ontwikkeld”, stelt vitaliteitsdeskundige Marije de Vries. “Zo is wandelen tijdens de pandemie dé sport van Nederland geworden. Mooi, want het werkt stressverlagend en is gezond.”

Bron: Nu.nl
Geschreven door: Rik Engelbertink

Gerelateerde artikelen

Gerelateerd

Volg mij

Schrijf je in

Meer nieuws? Schrijf je in