okt 27, 2017 | Alle Pers | 0 Reacties

RTLnieuws – Stop seksuele intimidatie op de werkvloer

Alle Pers | 0 Reacties

Geschreven door Website

Seksueel getinte opmerkingen of appjes, ongewenste aanrakingen of intieme vragen. Seksuele intimidatie op de werkvloer komt in allerlei vormen voor. De angst om een baan te verliezen, geen promotie te krijgen of een onhoudbaar werkleven, weerhoudt veel mensen ervan om zich hierover uit te spreken. Wat kun je in zo’n geval het beste doen?

Steeds meer vrouwen en mannen durven hun verhaal te doen over seksueel misbruik of intimidatie. Ook verhalen van seksuele intimidatie op de werkvloer zijn er genoeg. Omdat het zich op het werk afspeelt kunnen slachtoffers zich nog eens extra bezwaard voelen om er iets van te zeggen.

Grijs gebied
“Het komt echt overal voor”, vertelt Leo ten Brink, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen. “Zelfs mensen die hoog in een organisatie zitten, of vrouwen die normaal gesproken heel assertief zijn, kunnen ineens doodslaan op het moment dat ze seksueel worden geïntimideerd.”

Volgens ervaringsdeskundige Karin Bosman, inmiddels spreker over intimidatie op het werk, is het als slachtoffer het belangrijkst om op tijd te handelen. “Er is een zogenaamd grijs gebied. Dat is wanneer je de grapjes of opmerkingen zelf niet meer als onschuldig ervaart en je persoonlijke grens wordt overschreden.”

Die persoonlijke grens is voor iedereen anders, benadrukt Bosman. “Maar dat is wel het moment waarop je ergens in jezelf de kracht moet vinden om op te staan.” Dat kan door de pleger direct aan te spreken op zijn of haar gedrag. “Hou het bij jezelf en geef aan dat jij het grapje als intimiderend of kwetsend ervaart en vraag of hij het daarom niet meer wilt doen.”

Isolement
“Uit eigen ervaring weet ik dat dat het allermoeilijkste is wat je moet doen”, gaat Bosman verder. Wanneer dit niet lukt kun je volgens haar het beste naar een collega of vertrouwenspersoon gaan. “Vraag om advies over hoe je het beste kunt reageren of wat je nu het beste kunt doen, maar praat er in in ieder geval met iemand over.”
Het belangrijkste is dat je voorkomt dat je in een isolement terechtkomt. “Plegers zorgen er vaak voor dat het lastig wordt om iets te zeggen over zijn of haar gedrag.” Bijvoorbeeld door chantage. “Het is heel vilein, zonder dat je er erg in hebt zit je tot je knieën in het moeras.”

Praatje en een daadje

Arbeidspsycholoog Tosca Gort denkt dat seksuele intimidatie op de werkvloer pas echt stopt als er van bovenaf een duidelijk beleid wordt vastgesteld. “Mensen aan de top moeten zich heel krachtig uitspreken over seksuele intimidatie. Ze moeten aangeven dat het niet in de doofpot wordt gestopt en keihard wordt aangepakt”, zegt Gort.

“Maar naast het praatje, moeten ze ook zorgen voor het daadje”, gaat Gort verder. “Bedrijven moeten bijvoorbeeld vertrouwenspersonen hebben waar iedereen vanaf weet en het onderwerp minimaal een keer per jaar onder de aandacht van medewerkers brengen.”

https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/stop-seksuele-intimidatie-op-werk-voor-je-het-weet-zit-je-tot-je-knieen-in-het-moeras

Gerelateerde artikelen

Gerelateerd

Volg mij

Schrijf je in

Meer nieuws? Schrijf je in