Marina van Hooft | 15 oktober 2021
Wat is een workation? Waarschijnlijk precies wat je denkt. Werken, maar dan met je laptop op een vakantiebestemming naar keuze. Steeds meer mensen gaan op workation, maar waarom? En is het zo mooi als het klinkt?
LINDA.nl sprak parttime digital nomad Suzanne van Duijn (foto) en arbeidspsycholoog Tosca Gort over dit fenomeen.
Vrijheid
Suzanne van Duijn (33) is sinds 2016 ‘locatie onafhankelijk ondernemer’ en gaat regelmatig op workation. Voor haar is dat het ultieme gevoel van vrijheid. “Het geeft een soort kick. De vrijheid hebben om mijn eigen bedrijf te runnen en tegelijkertijd op een mooie plek op de wereld te zijn.” Suzanne reisde voor haar workations af naar onder andere Thailand, Indonesië, Australië en Costa Rica.
Suzannes omgeving vond het in het begin gek dat ze op deze manier haar carrière wilde voortzetten. “Ik kreeg vaak de vraag of ik niet een echte baan moest zoeken en hoelang ik het wilde blijven doen. Maar nu is mijn omgeving vaak heel geïnteresseerd en vragen ze mij om tips. Ik denk dat dit komt doordat werken op afstand ineens heel toegankelijk is door corona.”
Suzannes vriend werkt in loondienst. Dat is ook een reden voor haar om niet fulltime te reizen. “Ik hou van Nederland en al mijn vrienden en familie hier. Door de combinatie van deze twee heb ik in mijn ogen het beste van twee werelden.”
Workation
Voordat Suzanne de stap zette om volledig online te gaan werken en daardoor locatie onafhankelijk te zijn, had ze een fulltime kantoorbaan. Ze was ongelukkig met 25 vakantiedagen per jaar en voelde zich beperkt in haar vrijheid. “Het was alsof ik niet zelf de controle over mijn leven had en móést werken. Ik vroeg mezelf constant af wanneer ik weer een keer weg zou kunnen. Ik zat daar op kantoor, maar wist dat er nog zoveel moois te ontdekken viel.”
Arbeidspsycholoog Tosca Gort snapt dat mensen op workation willen – en ook daadwerkelijk gaan. “Het doel van een workation is vaak om in een inspirerende omgeving te werken. Als je het om die reden doet en erin slaagt dat te vinden, is het natuurlijk alleen maar goed voor je mentale gezondheid”, aldus Tosca.
Toch zit er volgens haar ook een andere kant aan. “Je kunt je ook afvragen waarom je zo graag op workation wil. Waarom is jouw kantoor niet goed genoeg? Biedt je huidige baan niet genoeg uitdaging? Is het dan misschien tijd voor een carrièreswitch?”
Discipline
Suzanne is op een workation op haar productiefst, maar kan zich ook voorstellen dat het niet voor iedereen zo uitpakt. “Je moet goed beseffen dat het geen vakantie wordt. Het is soms best lastig om de goede balans te vinden op reis. Je moet voor jezelf bepalen: hoeveel uur of dagen wil ik werken? En wanneer wil ik leuke dingen doen? Die discipline moet je kunnen en willen hebben.”
Om deze reden ziet Tosca Gort een workation niet als een oplossing, maar als een extra toevoeging aan je werkleven. “Het moet realistisch blijven. Als je besluit op workation te gaan, moet je van tevoren haalbare werkuren voorleggen aan je werkgever. Ga jezelf dan bijvoorbeeld niet acht uur per dag werk opleggen, maar maak daar vier van.”
Niet voor iedereen
Is een workation voor iedereen weggelegd? Suzanne denkt van niet. “Voor veel banen is een carrièreswitch nodig om het mogelijk te maken. Dat is een heel grote stap die ik zelf ook heb moeten nemen”, vertelt Suzanne. Daarnaast zijn er op reis dingen waar je rekening mee moet houden. “Houd het tijdsverschil goed in de gaten bij het boeken van je workation. Het kan een voordeel en een nadeel zijn, afhankelijk van je baan.”
Wifi is misschien wel het belangrijkste aandachtspunt op een workation. “Het internet is niet overal zo goed als wij gewend zijn. Doe jezelf dus een plezier en zoek uit waar je goed internet hebt”, aldus Suzanne.
Volgens Tosca Gort kunnen juist dit soort veranderingen in comfort ervoor zorgen dat een workation niet iets voor jou is. “Je bent volledig afhankelijk van dat goede internet. Als dat op jouw bestemming niet goed werkt, kan dat voor ergernis zorgen. Je moet tegen die onzekerheid kunnen.”