Coaches; je hebt ze in alle soorten en maten en het lijkt wel of iedereen tegenwoordig coach is. Coach is geen beschermd beroep. ‘Hoe weet je dan of je bij een goede coach aanklopt?’ vroegen wij ons op de redactie af. Hoog tijd om die wereld eens in te duiken.
Als je met een hulpvraag bij een professional aanklopt, dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat de professional ook écht professioneel is. Dat je te maken hebt met iemand met een erkende opleiding en niet iemand die even op een blauwe maandag een onlinecursus heeft gevolgd, en vervolgens zo’n mooi naambordje met ‘loopbaancoach’ naast de deurbel heeft opgehangen.
GEEN BESCHERMDE BEROEPSGROEP
Het gaat lastig worden het kaf van het koren te scheiden. Coach is namelijk geen beschermde beroepsgroep. Dus iedereen, ook zonder enige vorm van opleiding, mag zich de titel toe-eigenen. Heb je iets heftigs als het verlies van een kind meegemaakt en wil je die ervaring gebruiken om anderen te helpen? Dan kun je dat dus zomaar doen onder de titel ‘coach’. Maar dat jij je kind hebt verloren wil natuurlijk nog niet zeggen dat je daarmee deskundig lotgenoten kunt helpen.
Coaches zijn er op tal van gebieden. Denk aan loopbaancoaches, financieel coaches, stresscoaches, burn-outcoaches, lifecoaches, persoonlijk coaches…. Heb je het idee dat je een andere carrière moet kiezen; dan kun je je laten coachen. Maar ook als je de hele dag stijf staat van de stress en daar maar geen juiste weg in weet te vinden, kan een coach uitkomst bieden.
restaurant
DRIEJARIGE OPLEIDING
Blijft natuurlijk de vraag ‘Is de persoon bij wie je aanklopt deskundig genoeg?’. Zo heeft Vera (39) zich vorig jaar tot een coach gewend vanwege een burn-out. “Ik wilde niet direct het zware traject met psychologen in en koos voor een coach die vanuit haar eigen ervaring anderen hielp. Ik ben twee keer bij haar geweest, toen was ik er klaar mee. Het enige dat ze deed, was over háár burn-out praten! Het ging toch om mij?”
Barbara (39) had juist heel veel aan de kindercoach die ze inschakelde voor haar dochtertje. “Merel had opstartproblemen op school, ze vond het heel moeilijk afscheid van mij te nemen en de juf had geen tijd de hele dag met haar op schoot te zitten. De coach die wij inschakelden, heeft ons ontzettend goed begeleid. Nou had ze daar ook wel een driejarige opleiding voor gevolgd.”
Koningin Máxima bracht afgelopen vrijdag een bezoek aan de stichting Villa Pinedo. Natuurlijk ging ze ook met de kinderen die hun verhaal deelden op de foto. V.l.n.r. Zara, Marsha Pinedo, Phyleen, koningin Máxima, Milo, Kim, Martijn. © ANP
REGULEREN
Tosca Gort (33) van Gort Coaching herkent het probleem met de wildgroei aan coaches. “Daarom ben ik mijn bedrijf begonnen. Ik heb een coachbureau opgericht en wij zijn inmiddels een van de grootste van Nederland. Dat is ook een vorm van regulatie.”
“Bij ons werken alleen mensen die over de juiste papieren beschikken. Nederland telt momenteel zo’n 60.000 coaches volgens de KvK. Heel veel dus. En de opleidingen zijn ook ontzettend populair momenteel, dus die groei zet door.”
VERTROUWEN
“Er zijn al keurmerken, maar ook hierin weer een wildgroei. Er is feitelijk geen één certificaat waar je echt op kunt vertrouwen. Nou is een coach zo goed als je die persoon vertrouwt. Je hebt een klik met iemand nodig. Vaak is het bezig zijn met je probleem al een belangrijke stap in de goede richting. Een luisterend oor vinden en praten over dat wat je bezig houdt kan heel fijn zijn en goed werken.”
Tosca adviseert een voorselectie te maken als je een coach zoekt. “Wat heeft iemand op z’n website staan? Welke opleidingen zijn er gevolgd? Als je een coach zoekt op spiritueel vlak, dan is een holistische visie belangrijker dan diploma’s.”
“Wat je zoekt in een coach, hangt dus ook helemaal van je eigen smaak af. Als je een afspraak maakt, maak dan duidelijk dat het eerste gesprek voor jou een oriëntatiegesprek is. En bevalt het niet, wees dan eerlijk en ga op zoek naar een andere begeleider.”
Bron: https://vrouw.nl/artikel/hoe-zit-het-nu-echt-met/36953/mag-iedereen-zich-coach-noemen